MAREA UNIRE 💖💛💙

                                                                                                                             

      

        România a participat la Primul Război Mondial cu scopul eliberării teritoriilor românești aflate sub stăpânire. Aceste teritorii sunt Transilvania, Basarabia și BucovinaÎn anul 1918 aceste teritorii s-au unit rând pe rând cu România.

                                             💬BASARABIA
           
                Basarabia a fost primul teritoriu care s-a unit cu România în anul 1918. În urma revoluției Borșevică din luna octombrie 1917, Imperiul Țarist s-a destrămat, iar România a organizat "Congresul Ostașilor Moldoveni" la Chișinău în noiembrie 1917 unde au decis formarea unui organism reprezentativ numit "Sfatul Țării" condus de Ion Inculeț.

        La 2 decembrie 1017 a fost proclamată Republica Moldovenească Autonom, iar în data de 24 ianuarie 1918, aceasta și-a proclamat independența.

        La 27 martie 1918, Sfatul Țării a proclamat unirea Basarabiei cu România. Pe 27 martie, Sfatul Țării a votat prin vot nominal deschis în favoarea Unirii cu România, declarația Sfatului Țării menționând că: „Republica Democratică Moldovenească (Basarabia), în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră și vechile granițe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută și mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric și dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-și hotărască soarta lor, de azi înainte și pentru totdeauna SE UNEȘTE CU MAMA SA, ROMÂNIA”. Declarația de unire se încheia cu cuvintele: „Trăiască unirea Basarabiei cu România de-a pururea și totdeauna!”

                Condițiile unirii, puse de majoritatea românească, menționate în declarația specifică a Sfatului Țării, au fost următoarele:

  1. Sfatul Țării urma să ducă la bun sfârșit o reformă agrară, după nevoile și cererile norodului; aceste hotărâri se vor recunoaște de guvernul român;
  2. Basarabia avea să-și păstreze autonomia provincială, având să aibă propriul său organ legislativ, Sfatul Țării, ales prin vot universal, egal, direct și secret;
  3. Sfatul Țării avea să voteze bugetul local;
  4. Recrutarea armatei se va face în principiu pe baze teritoriale;
  5. Legile locale și forma de administrare puteau fi schimbate de parlamentul român numai cu acordul reprezentanților locali;
  6. Drepturile minorităților din Basarabia urmau să fie garantate prin lege și respectate în statul român;
  7. Doi reprezentanți ai Basarabiei aveau să facă parte din guvernul central român, acum desemnați de actualul Sfat al Țării;
  8. Basarabia urma să trimită în Parlamentul României un număr de reprezentanți proporțional cu populația regiunii;
  9. Toate alegerile din Basarabia aveau să fie organizate pe baze democratice, urmând să se bazeze pe votul direct, egal, secret și universal;
  10. Libertatea personală, libertatea tiparului, a cuvântului, a credinței, a adunărilor și toate libertățile obștești vor fi garantate prin constituție;
  11. Toate călcările de legi făcute din motive politice în vremurile tulburi ale prefacerii din urmă sunt amnistiate.


💬BUCOVINA

            Bucovina a fost al doilea teritoriu care s-a unit cu România în 1918. Unirea s-a realizat în condițiile în care Imperiul Austro-Ungar se destrăma.

            La sfârşitul lunii octombrie 1918 a izbucnit revoluţia la Viena, la 11 noiembrie împăratul Carol I de Habsburg a abdicat, iar Austria a devenit republică.

Pe ruinele monarhiei habsburgice au apărut noi state (Polonia, Cehoslovacia), iar altele (România, Iugoslavia) şi-au întregit unitatea teritorială; la rândul lor, Austria şi Ungaria au devenit state independente.

            În ziua de 4/17 octombrie 1918 deputaţii români în Parlamentul de la Viena au decis să facă uz de dreptul popoarelor la autodeterminare şi au constituit Consiliul Naţional Român din Austria. La 9/22 octombrie apărea la Cernăuţi gazeta "Glasul Bucovinei", în jurul căreia s-au grupat principalele personalităţi politice şi culturale ale românilor, care au militat pentru unirea Bucovinei cu patria mamă.

            Întrunită la Cernăuţi sub preşedinţia lui Iancu Flondor, "Consiliul Național Român" a Bucovinei, a hotărât, la 14/27 octombrie, unirea acestui, teritoriu cu România. Totodată, a fost ales un Consiliu Naţional, pentru rezolvarea problemelor recente.


                                                                                              



        Publicația ”Glasul Bucovinei” în care Ion Nistor anunță hotărârea Congresului general al Bucovinei de unire cu România.


💬TRANSILVANIA


                    A fost ultimul teritoriu care s-a unit cu România. Lupta de eliberare a românilor din Transilvania s-a intensificat la sfârșitul Primului Război Mondial. La 29 septembrie/12 octombrie 1918, Comitetul Executiv al Partidului Național Român a adoptat Declarația privind "independența națiunii române", care a fost citită la 5/18 octombrie 1918 de deputatul Alexandru Vaida-Voevod în Parlamentul Ungariei.Această unire s-a produs pe fondul destrămării Imperiului Austro-Ungar în toamna anului 1918. În data de 31 octombrie 1918 s-a constituit "Consiliul Național Român Central" alcătuit din 6 membrii PSD și 6 membrii PNL. Între 13-15 noiembrie au avut loc tratative într-o delegație română și una maghiară, dar au eșuat, drept urmare puterea statului român a fost preluată de consiliile românești. 

                   La 1 decembrie 1918 a avut loc la Alba Iulia Marea Unire Națională. Au participat peste 100.000  de români, veniți din toate colțurile țării și 1228 de delegați. Într-o atmosferă de mare entuziasm Vasile Goldiș a citit "Rezoluția Adunării de la Alba Iulia". S-a decis astfel unirea Transilvaniei cu România și formarea a 2 organisme "Consiliul Dirigent" condus de Iuliu Maniu și "Marele Sfat Național", care să conducă Transilvania până la  unirea deplină.




Comentarii

Postări populare de pe acest blog

Regele Ferdinand, regele României Mari